SMS Guld - är ett guldföretag
Guldordbok
 
 
 
 
 
 

Fyll i formuläret ovan innan 17:00 så skickar vi ett gratis Guldpaket till dig idag!

 
1. Beställ ditt kostnadsfria Guld-
paket. Du förbinder dig ej till något.
2. Lägg guldföremålen i ditt Guldpaket och skicka det till oss.
3. Utbetalning till ditt konto sker efter att vi mottagit ditt Guldpaket.

Guldsmycken

Guldsmycken
När man har bestämt sig för att sälja guldsmycken hos oss finns en del saker man kan tänka på som kund. Om ett guldföremål exempelvis skiftar i olika nyanser tyder detta som regel på att det antingen inte är guld eller att det består av guld i olika karathalter.

Guldörhängen

Guldörhängen finns i flera karathalter från 9 karat till 22 karat. Guldörhängen är i regel stämplade. För att inte tynga ned örsnibbarna är guldörhängen oftast ihåliga, alltså sällan tillverkade av massivt guld eller fyllda med annan metall. Ett guldörhänge, som exempelvis ett creolörhänge, väger normalt allt från 0,5-3 gram. 3 gram är ett större örhänge.

Guldarmband

De flesta guldarmband görs i 18 eller 14 karat guld. Svenska guldarmband är generellt sett oftast stämplade med hela stämpelraden där till exempel finhaltsstämpel ingår. Utlandstillverkade guldarmband brukar ha en till två stämplar.

Om guldarmringar ska man veta att de sällan består av massivt guld. Guldringar är ofta ihåliga rör täckta av ett tunt guldlager och fyllda med sand eller slingor av billig metall för att skapa illusionen av massivt guld. Guldarmringar kan också ofta bestå till hälften av guld, dvs ena halvan är guld.

Vi får inte göra någon åverkan på guldringen förrän 30 dagar efter försäljningen, vilket innebär att mängden guld i exempelvis en guldarmring måste uppskattas. Nu går det att känna på en guldarmring om den är fylld eller tillverkad i massivt guld om man som vi har flera års erfarenhet, men vill man vara säker kan man antingen klippa guldarmringen i två delar eller, om man kanske vill ha tillbaka den, göra ett mindre hål på något diskret ställe.

Guldberlock

Vi får in en hel del guldberlocker. Guldberlocker är sällan stämplade, men guldarmbandet och berlockerna är som regel i samma karat vilket oftast är 18 karat.
En guldberlock är ett hängsmycke i form av ett minityrföremål som fästs på exempelvis guldarmband och halsband. Vanligt förekommande är guldberlocker som föreställer hjärtan, ankare, stjärnor, blommor, vikter, hästskor, droppar och fyrklöver, djur som fjärilar, insekter, hästar och hundar samt moderna föremål som peacemärket och sneakers.

Guldbricka

Den allra vanligaste guldbrickan vi får in är födelsebrickan i guld med namn på framsidan och datum på baksidan. Födelsebrickan är oftast i 18 karat guld. Guldbrickor med stjärntecken och små texter som kärleksmeddelande, samt ID-brickor i guld är också vanliga. De är som regel i 14 eller 18 karat.
Med guldbricka menas här små ibland graverade metallplattor som bärs i kedja runt halsen. Många guldsmeder säljer guldbrickor med namn eller inspirerande budskap, kärleksmeddelande och ord ingraverade.

Guldbrosch

Svenska guldbroscher är stämplade och oftast i 18 karat guld. Vi får in mycket guldbroscher, i form av löv eller rosetter infattade med stenar. Vi får även in kamébroscher, alltså guldbroscher med guldinfattade porträtt.
Guldbroschen används som smycke och som dräktspänne. Exempel på olika typer av guldbroscher är rosetten från 1800-talet som ofta var utsmyckad med exempelvis pärlor, och kamébroschen, ofta guldinfattad. Sevigné eller corsage är en brosch med kläppar.

Guldhalsband

Olika slags halsband

 
Guldhalsband får vi in i flera karathalter såväl i 8 som 22 karat. Guldhalsbandet är oftast stämplat med tre stämplar, som kattfot, finhaltsstämpel och den internationella stämpeln, CCM-stämpeln. Du kan läsa mer om stämplar på vår sida om guldstämplar. Värt att notera att enskilda länkar i halsband och halsband kan vara stämplade 14K, men är i 9 karat.

Collier

Collier är ett en- eller flerradigt åtsittande halsband som mäter 30-33 cm. Namnet kommer från franskans collier som betyder krage. Collier var vanligt från 20-talet fram till 60-talet då särskilt pärlcollier blev en populärt accessoar.
 

Choker/Kraghalsband

Choker är ett bredare åtsittande halssmycke som mäter 35-41 cm. En choker kan bestå av exempelvis flera rader av pärlor eller infattade diamanter eller ädelstenar. Det kan också vara ett tygband av sammet. Chokers var populära bland de franska och engelska hoven och är idag en trend inom gothkulturen.
 

Prinsess

Prinsesshalsbandet är ofta enradigt och mäter 45-50 cm.
 

Matiné

Matinéhalsband är ofta enradigt och mäter 56-58 cm.
 

Opera

Operahalsband mäter 75-90 cm.
 

Sautoir

Sautoir uppfanns i mitten på 1800-talet och är långa halsband som avslutas med en tofs eller medaljong. De bars ofta som scarfs virade runt halsen och under 1920-talet av så kallade flappers med medaljongen eller tofsen över ryggen istället för bröstet.
 

Lariat

Lariat är långa enradiga halsband utan spänne och med lösa ändar som knyts dekorativt.

Guldkedja

Guldhalskedjor är de vanligaste guldkedjor vi får in. De har ofta hela stämpelraden, alltså fem stämplar. Guldkedjor är ofta i 14 eller 18 karat guld.
En guldkedja består av sammanlänkade länkar. Förr tillverkade man guldkedjor genom att platta ut tunna remsor av guld och sedan böja dem till länkar i en långsam lödningsprocess. Samma metod användes ända in på 1600-talet, då maskiner för att tillverka guldkedjor började användas. Bra att tänka på när man ska sälja guldkedja är att värdet på maskintillverkade guldkedjor ofta baseras på guldvikten, medan handtillverkade guldkedjor har ett andrahandsvärde.
 

Vanliga länkar

 

Ankarlänk

Ett slags lättare kätting. Kanske den enklaste och samtidigt en av de mest välgjorda guldkedjorna.
 

Bismarcklänk

Består av dubbla ringar som ser ut som ihoplänkade S från sidan. Vänder man upp länken ser man dock att Bismarcklänken till skillnad från S-länken är formad som åttor som går omlott.
 

Cordellänk

Tjockare guldtrådar som tvinnats sammn till länkar som sedan lagts dubbla och i sin tur tvinnas samman till en cordellänk.
 

Ärtlänk

Består av små runda, kupade ringar som länkats.
 

Figarolänk

Länken består av tre stycken pansarringar följda av en större ögla i ett mönster som sedan upprepar sig.
 

Kejsarlänk

En tung kedja bestående av ringlande länkar.
 

Kätting

Kättingar som har länkats ihop. Kättingringar är ovala till formen.
 

Pansarlänk

Pansarlänken består av plana, massiva, ihopflätade ringar. Länk av manglad dubbelpansar är en tjockare pansarlänk, medan länk av pressad pansar är ett slags plattare, mer kompakt pansarlänk. Pressad länk kan även syfta på en helt platt pansarlänk.
 

Staketlänk

Heter så eftersom länken bokstavligen ser ut som ett staket/gärdsgård.
 

Singaporelänk

Singaporelänken är en platt länk som sedan tvinnats.
 

Venezialänk

En länk av små ihopllänkade kuber.
 

Versacelänk/Grekisk länk

Länk i form av en meanderbård.  X-länk: Länk med ovala ringar sammafogade i x-formation.
 

Dubbel x-länk med stav

Två x-länkar sammanfogade med stavar kant i kant.
 

Guldklocka

Guldklockor betingar ofta ett mycket högt guldvärde. De allra flesta exklusiva guldklockor vi får in är avgångsklockor för till exempel lång och trogen tjänst. Boetten är i 14 eller 18 karats guld och brukar väga runt 9-10 gram, och vikten kan variera.
En guldklocka är en klocka med en boett i 14K eller 18K guld. Den i regel tunna boetten är inte avsedd att tåla exempelvis fukt.

Guldmedaljong

Det är ovanligt att vi får in guldmedaljonger, men de vi får är ofta i 14 eller 18 karat guld. Värt att notera är att utländska guldmedaljonger i 14 karat guld i flera fall har stämplats som 18K.
En guldmedaljong är ett hängsmycke. Oftast är det ett runt objekt med ett insignium eller porträtt. Guldmedaljonger förekommer även som små lås vari man kan förvara minityrfotografier eller hårlockar.

Guldring

Vi får in mycket guldringar. Vigselringar och klackringar är vanliga. Om vigselringar kan sägas att de tillverkade efter 1940-talet oftast är i 18 karat guld, medan guldringar tillverkade innan 1940 som regel är smidda i 23 karat guld. Guldringar är aldrig tillverkade i 24 karat guld, men 23 karat är inte ovanligt.

Att guldringar inte tillverkas i 24 karat beror på att rent guld är för mjukt. När man tittar på guldringar med infattningar är själva guldringen och guldinfattningen sällan i samma karat. Guldinfattningen är i en lägre karat just för att den ska vara tillräckligt hård för att bära upp exempelvis en diamant eller ädelsten.

Guldringar man ska se upp med är gulddoubléer och falska guldklackringar. Doubléer är guldringar vari guldet består av ett guldöverdrag. Gulddoubléer är dock ofta stämplade tydligt med "PRIMA DOUBLÉ". Falska klackringar i guld är i många fall stämplade med guldstämplar, men ett tecken på att ringen är en falsk guldring kan vara att stämplingen ser konstig ut. Till exempel två 18K stämplar. Det misstaget gör troligtvis inte en riktig guldsmed.
 
 
 
Copyright © 2011 SMS Guld. Kundtjänst: 08-551 161 61 |  Polistillstånd nr AA-572-77909-08 | SMS Guld är ett varumärke som tillhör 24guld.
Vi samarbetar med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (Statens Provningsanstalt) och Polisen. Allt guld som köps in av  oss rapporteras till berörda polismyndigheter och förvaras enligt lag av oss under 30 dagar så att allt guld kan kontrolleras.
 
SMS Guld
 
Box 2078
750 02 Uppsala
SVERIGE