SMS Guld - är ett guldföretag
Guldordbok
 
 
 
 
 
 

Fyll i formuläret ovan innan 17:00 så skickar vi ett gratis Guldpaket till dig idag!

 
1. Beställ ditt kostnadsfria Guld-
paket. Du förbinder dig ej till något.
2. Lägg guldföremålen i ditt Guldpaket och skicka det till oss.
3. Utbetalning till ditt konto sker efter att vi mottagit ditt Guldpaket.

Guld

Grundämnet guld är en gul ädelmetall som tillhör grupperna ädelmetaller och myntmetaller. Det betecknas Au efter sitt latinska namn, Aurum, och har atomnummer 79. Guld är även ett mineral.
Gult guld är en legering av guld och silver samt koppar. Koppar ger en rödaktig ton. Silvret bidrar till en vitare ton.
 
Guldklimp
 

Det är guld!

Av alla metaller är guld det kemiskt sett mest tåliga och formbara. Metallen missfärgar sig inte och är ett mycket formbart material, av ett gram guld kan du skapa en 1.6 kilometer lång tråd eller ett guldflan med en yta motsvarande en kvadratmeter. Om du skulle fylla ett mjölkpaket med guld skulle det väga 19.3 kilo. Den ädla metallen har egenskapen att den inte förenar sig inte med syre vilket innebär att metallen inte rostar. Kungsvatten (Aqua regis), en blandning av salpetersyra och saltsyra, heter just så eftersom den har förmågan att lösa upp guld.
 

Guld - hur bildades det och var hittar man det?

Guld kommer från stjärnorna. Bokstavligen. Jordens tunga grundämnen bildades i och med kollisionen mellan två neutronstjärnor. Neutronstjärnorna smälte samman och gav upphov till bland annat guld. Guld återfinns på vår planet Tellus som korn och klumpar i berggrunden. Man hittar ofta guld i underjordiska ådror och i guldrik alluviajord, alltså avlagringar av sand, lera och grus. 

I människans skelett finns en andel guld om även mycket litet - en person som väger ca 70 kg har 0,2 milligram i sin kropp.
 

Användningsområden?

Historiskt sett har guld använts framförallt som betalningsmedel och i smyckeproduktion och i modern tid inom tandvård och elektronik. Guldet har mycket bra egenskaper som ledare för electricitet. Ungefär 50% av allt guld används inom smyckeindustrin, 40% inom finansbranschen och 10% inom industrin. De största konsumenterna är i dagsläget Kina och Indien.
 

Stor guldproducenter

Den genom tiderna största guldproducenten är Sydafrika som beräknas stå för cirka 50% av all guldproduktion. 2007 tog emellertid Kina över ledningen och är idag världens största guldproducent. Australien kommer på andra plats, följt av USA och Sydafrika som halkat ned till fjärde plats. Andra stora producenter är Ryssland, Peru, Indonesien och Kanada.
 

Hur stor yta skulle allt guld som någonsin producerats uppta?

Ungefär 4,3 kubikmeter guld produceras varje år och det skulle förmodligen få plats i ditt vardagsrum, men då skulle du behöva försäkra ditt hem till ett värde av 82 493 651 500 kronor – cirka. 

Allt världens guld skulle få plats i en kub om 20 meter/sida. Det kan du inte bygga många statsmonument med, men bortsett från byggnader och andra massiva föremål som guldringar och smycken så är guld oerhört drygt. 28.3 gram guld räcker till en tråd som är 80.4 km lång. Av guld kan du dra en tråd som är 5/1 000 000 millimeter. Det räcker en bit.
 

Att sälja guld på nätet

Fler och fler väljer att sälja guld via Internet. Du visste väl att SMS Guld köper ditt guld! Dagsaktuella guldpriser, fri frakt och försäkring och mycket mer ingår. 

Rött Guld

Ring i vitt guld
Rött guld hittas ofta i utlandstillverkade ringar, ofta med  infattningar av stenar eller pärlor, i allt från 9 karat till 18 karat.  Regeln är desto mer koppar, desto rödare guld och desto lägre karat. Ju högre kopparhalten är desto starkare blir den röda färgen.
Rosenfärgat, rosa och rött guld är alla legeringar av guld och koppar. Ju högre kopparhalten är desto starkare blir den röda färgen. En vanlig blandning i rött guld består av 50 % guld och 50 % koppar. Det går också att blanda in upp till 15 % zink i kopparlegeringarna för att ändra färgen till rödgul eller mörkare gul färgton.
 
Stor ring i rött guld
 

Om rött guld

 

Rött guld

Rött guld består av upp till 75 % guld med koppar och ibland en liten del silver.
 

Rosenfärgat guld

En legering av 4 % silver, 21 % koppar och 75 % guld blir 18K rosenfärgat guld.
 

I musikinstrument

Finare flöjter tillverkas ofta av rött guld oftast i 14K, men även av såväl högre och lägre guldhalt.

Vitt Guld

Guldring - vitt guld
Vitt guld är en vanlig ersättning för platina. Allra vanligast är därför kanske inte helt oväntat vigselringar i vitt guld, men även till exempel guldhalsband och guldarmband som Venezialänkar.
Vitt guld är en legering av guld och minst en vit metall såsom nickel, mangan eller palladium. Palladium kan ge vitt guld en gråaktig ton medan nickel ger en svagt gul ton. 
 
Ring i vitt guld
 

Om vitt guld/vitguld

 

Historia

Vitt guld blev modernt under 1920-talet som ett alternativ till platina efter att juvelerare i början av 1900-talet börjat använda platina tillsammans med diamanter i smyckeproduktion.
 

Udda föremål i vitt guld

Bland de mer udda föremålen som ska ha tillverkats i vitt guld kan nämnas en Mercedes-Benz och Dom Perignon värd $40,000/flaska. Champagnen var förvisso inte av vitt guld, men flaskan var.

Dentalguld

Skrotguld
Vi köper både rensat och orensat tandguld. En guldtand kan väga runt 2-3 gram medan en brygga med alla tänder i guld kan ha en vikt på upp till 13-14 gram. Ofta är guldtanden i gult guld men den kan också vara vit i färgen. Man ska tänka på att tandguld även kan vara guldfärgat och kanske inte består av massivt guld.
Dentalguld kallas även tandguld används inom tandvården. Guld fungerar som tandmaterial eftersom det  är formbart och samtidigt tillräckligt hårt för att hålla i många år eftersom ämnet motstår syreattacker. Ungefär 70 ton guld går varje år till tandproteser som bryggor och kronor. Dentalguld brukar ofta vara 18K guld och det finns rensat såväl som orensat. 

Är du tandläkare? Har du överblivet dentalguld liggande som du vill omsätta till kapital? Vet du om ditt guld värderas efter karathalt eller vikt? Flera uppköpare sätter karathalten för dentalguld till 14K. SMS Guld erbjuder alltid priser efter karathalt oberoende av om ditt dentalguld är rensat eller orensat. Kontakta oss idag för en offert.

Investeringsguld

SMS Guld ingår i koncernen 24Gold som handlar med guld, bland annat investeringsguld. Har du investeringsguld som du vill sälja eller köpa rekommenderar vi därför att du kontaktar oss för en offert. 
Investeringsguld kan vara guldtackor med en guldhalt om minst 99,5 %. Det kan också vara guldmynt. För guldmynt gäller att de måste ha en guldhalt på minst 90 %, vara präglade efter år 1800 samt fungera eller ha fungerat som gällande betalningsmedel i sitt ursprungsland.

Juvelerarguld

Vi får in en del utlandstillverkat guld stämplat 14K, men tillverkat i 9 karat. I svenska guldsmycken är 9 karat guld relativt sällsynt.
Juvelerarguld är guld som används inom exempelvis smycketillverkning. Den minst tillåtna karahalten för att guld ska betecknas som juvelerarguld är 9K.

De största konsumenterna av juvelerarguld idag är Indien och Kina. Indien står för ca 25% av världens guldhandel, runt 800 ton/år varav det mesta används i smyckeproduktion.

Skrotguld

Det mesta skrotguld vi får in är från guldsmeder när vi är ute på On Tour i Sverige. Skrotguld i 18 karats guld är vanligast. Vi köper in alla typer av guldföremål som guldstavar, bitguld och guldtråd.
Skrotguld är guld som inte är rent guld och saknar andrahandsvärde. Det kan ha använts som tandguld eller förädlats. Trasiga smycken och avfall från guldsmedsarbete är skrotguld. Skrotguld hittas även i kretskort och kan finnas i gamla mobiltelefoner.

Guldtackor

Vi köper ofta guldtackor och vi tar emot både ocirkulerade (nya) som cirkulerade (begagnade guldtackor). Vanligast är att vi får in 100 grams guldtackor, men vi får också in tyngre guldtackor som 500 gram. Andra vanliga guldtackor ligger på allt från 1 gram till 10 gram och 50 gram. Ofta finns det certifikat som visar guldtackans äkthet men vi tar även emot guldtackor utan certifikat.

Om du är osäker kring en guldtacka och vill ha den analyserad så ring oss gärna. Det händer, även om det är ovanligt, att vi får in falska guldtackor.
Guldtackor är guld gjutet i ett massivt stycke och format som en tacka. De är vanligtvis rektangulära med en stämpel som informerar om vart guldtackan är tillverkad och hur mycket den väger. Guldtackor finns i olika vikter som exempelvis 1 gram, 2,5 gram, 5 gram, 10 gram 20 gram, 50 gram, 100 gram och 250 gram, varav 100 gram är den vanligaste.

Guldtackor delas in i två kategorier; gjutna och präglade. Gjutna guldtackor tillverkas genom att hälla smält guld i en form. Präglade tackor tillverkas av tillskuret guld.

Guldmynt

Vi köper mycket guldmynt och ofta har de beteckningen 18 karat eller en procentsats. Det är vanligt att guldmynt har 21,6 karat guld, men de förekommer även i 18 karat och som investeringsguld i 24 karat. Den sydafrikanska krugerranden är i 22 karat. Guldmynt är i regel inte stämplade med undantag för guldmynt i 24 karat.

Guldmyntet uppträdde första gången under kung Krösus, som var kung i Lydien på 500-talet f.Kr. Idén med guldmynt är såklart att myntet har ett fastställt värde och att man när man betalar räknar upp mynten, men den principen gällde inte överallt. Medan omvärlden räknade vägde exempelvis vikingarna guldmyntet och då spelade det förstås ingen roll vad det stod på myntet. 

Den sydafrikanska krugerranden, tillverkad 1967 för att marknadsföra sydafrikanskt guld, blev snabbt så populär att den 1980 utgjorde hela 90 % av guldmyntsmarknaden. Den var avsedd som valuta, men fungerade som investeringsmynt. Nuförtiden är krugerranden ett populärt samlarobjekt.

Idag tillverkas de flesta guldmynt i 21,6 karat. 
 

Olika slags guldmynt

 

Ying Yuan

Ying Yuan är ett guldmynt som består av 3-5 mm tjocka guldark med fyrkantiga eller runda stämplar. Det uppkom i antikens Kina.
 

Gulder

Gulder är ett holländsk mynt som ersattes av euron 2002. Från början var guldern ett guldmynt, men termen kom med tiden att användas även för silvermynt och mynt av andra metaller. Ordet gulder betyder gyllene på holländska.
 

Florin 

Florin hette från början även fiorini d'oro. Det var ett guldmynt som myntades 1252 i Florens. Florinen blev snabbt det främsta betalningsmedlet i Västeuropa och flertalet länder skaffade sig sin egen florin. I England introducerades den engelska florinen 1344. Den var värd 6 shilling och bestod av ca 6,99 gram guld.
 

Guldmark

1873 introducerade kejsardömet Tyskland sin guldmark.
 

Äkta guld

Hur vet du att guldet är äkta och vilken karatnivå guldet innehåller?

Vi analyserar allt guld som vi köper in. Vi på SMS Guld köper in guld från både privatpersoner och företag och vi är Sveriges äldsta guldhandlare på nätet. Vi genomför olika typer av tester av allt guld som kommer in till oss och vi kontrollerar guldets karatnivå och vikt så att du ska få en korrekt bedömning av dina värdeföremål.

 
Det har länge funnits föreskrifter om hur föremål av guld skulle åsättas en märkning som garanterade metallens äkthet redan 1485 bestämdes att guldsmedsmästarna skulle sätta sina initialer eller sitt bomärke på guldföremålet som bevis. Du kan kontrolera om kattfoten finns i guldföremålet,alltså stämpeln vilket förr var obligatoriskt för guld. När du ser på smycken har de stämplar. 1974 kom en ny lag, som reglerar kontrollstämplingen, varvid det gjordes en anpassning ill internationella föreskrifter. Sedan januari 2000 sköts ädelmetallkontrollen helt av SWEDAC, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll.
 
Referenser :
Svensk författningssamling, SFS 1999:779
SWEDAC dokument STAFS 2008:19 och STAFS 2008:8

Guldfynd


Tillhör du kategorin människor som letar efter ett riktigt guldfynd? Tillhör du de som älskar att fynda saker? 
 
Att köpa guld till ett billigt pris och hitta guldfynd kan vara svårt eftersom guldpriset styrs av marknadspriset men det går trots det att hitta guldfynd. Ibland går det t.ex. att köpa billigt guld på auktioner, loppmarknader eller ute på nätet.
För den som vill investera mer storskaligt går det att köpa och sälja investeringsguld i form av guldtackor. Guldpriset har stigigt mycket under det senaste åren så de som har köpt investeringsguld har gjort verkliga guldfynd.
 
Det går också att att fynda guldsmycken på nätet till låga priser. På Internet går det ibland att hitta guldfynd på guldsmycken från exempelvis Tradera, Amazon och Ebay.
Men priserna har kommit ikapp och numera är det inte lika lätt att hitta fynd på de stora internettjänsterna utan priserna är mer marknadsanpassat.
 
 
 
Copyright © 2011 SMS Guld. Kundtjänst: 08-551 161 61 |  Polistillstånd nr AA-572-77909-08 | SMS Guld är ett varumärke som tillhör 24guld.
Vi samarbetar med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (Statens Provningsanstalt) och Polisen. Allt guld som köps in av  oss rapporteras till berörda polismyndigheter och förvaras enligt lag av oss under 30 dagar så att allt guld kan kontrolleras.
 
SMS Guld
 
Box 2078
750 02 Uppsala
SVERIGE